מחשבה טורדנית

אנו בני האדם יצורים חיים והמוח שלנו מסוגל לחשוב על עשרות ואלפי מחשבות במהלך היום. העולם שלנו אינו ורוד ולעיתים נמצא את עצמנו חושבים מחשבה טורדנית כזו או אחרת שמשפיע על תפקודינו במהלך היום. אם כך מהן המחשבות האלו?

על מחשבות, מחשבות טורדניות ומה שבניהם

המחשבות שלנו חולפות על פנינו כל הזמן החל מקבלת החלטות פשוטות וקטנות מה ללבוש היום ועד לקבלת החלטות גדולות בחיים שעשויים להשפיע עלינו. לעיתים אף, מתפרצת אלינו גם מחשבה טורדנית שעשויה להיות מחשבה או דחף חוזר ונישן או תמונה אשר חוגרת משליטתנו, תופסת פרק זמן משמעותי ומשבשת את שגרת חיינו ביצירת קשרים חברתיים, בזמן העבודה שלנו או בשגרת הלימודים. בנוסף לכך, מחשבות טורדניות גורמות לנו להרגיש כעסים, חרדות ותחושות מעיקות של עצבנות, פחדים וחששות ואף לפרנויה ואף בלבול פנימי אינסופי.

תסמינים של מחשבה טורדנית

מחשבות טורדניות נחשבות לאובססיות ומוכרות לנו כמחשבות, דימויים, דחפים חוזרים שנמצאים בתודעה שלנו שאינו נותן מנוח ולהרגיש חוסר שליטה. המחשבה הטורדנית מאיימת, מפחידה, שלילית ומשתנה מאחד לשני כאשר הפחד הגובר הוא להידבק במחלה או לפגוע באנשים הקרובים לנו. כך גם, מחשבה טורדנית הופכת להיות חודרנית, אובססיבית ומשתלטת על המחשב שלנו שבהיקף נרחב יותר – מלווה גם התנהגות לא רצויה כמו אבחון של הפרעה המכונה OCD. לצערנו, קשה להתעלם מהמחשבות הטורדניות ואף לשלוט בהן אשר גורמות לנו לתחושת חוסר אונים אולם, קיימות דרכים שונות שניתן להתמודד עימם. 

כיצד למקסם את ההתמודדות עם מחשבה טורדנית

המחשבות הטורדניות נוגעות בנושאים הקשורים לאלימות כלפי עצמנו או אחרים, תחושות לא רצויות אשר יוצרות תחושות של לחת, מצוקה או חרדה. גם בנושאים מיניים המתעסקים בזהות, מראה חיצוני ואף בקטנה עצמית. נושאים של דת, משפחה, קריירה ועוד. יחד עם זאת, ניתן להתמודד ביעילות רבה מול המחשבות הפושלניות והטורדניות האלו. כך לדוגמא, דרך להתמודדות ועבודה עצמית היא  להפוך את המחשבה השלילית שמעיקה ומייסרת אותנו ולייעל אותה דווקא לכיוון החיובי, לפוטנציאל להתפתחות וצמיחה אישית ולאהבה עצמית על מנת לעלות את הביטחון שלנו כלפי עצמנו וכלפי הסביבה שלנו. העולם שלנו הוא רגשי ומלא בחוויות, זיכרונות, רגשות וצרכים (רגשיים ופיזיים) וכאשר נוכל לתת להם מקום, מאין "במה" בעצם נוכל לתת לעצמנו ולרגשותינו את תחושת הביטחון, הקבלה ואהבה עצמית לצד היכולת לתקשר ולשמר את מערכות היחסים שלנו עם אנשים אחרים ואת ההתמודדות שלנו עם החיים שלנו.

דרך נוספת, הקלה והפשוטה יותר היא ללכת לטיפול פסיכולוגי, ק'אוצינג כאלה, תרפיה וטיפול טבעי כאלה ואחרים אשר מסייעים להתמודדות והבנה מעמיקה של מקור הגורמים הרגשיים. טיפול בעזרת פסיכולוג נחשב לכלי יעיל מאוד בעולם הפסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות אשר מסייע בחשיפה הדרגתית עם הגורמים לחרדה, להתמודדות בהדרגה במחשבות האובססיות הקשורות בה. דרך נוספת שדורשת עבודה עצמית היא לימוד של טכניקת הרגעה עצמית בעזרת רכישה של מיומנויות שליטה בחרדה על מנת להסיח את הדעת ולהתמודדות טובה יותר עם חרדות.